РАШИРЕНА теорије да зачини, љута храна и други састојци који покрећу организам могу да убрзају метаболизам је обична заблуда. На процес претварања хране у енергију у нашем телу најефикасније утиче редовна физичка активност, односно тренинг.
Имати појачан или брз метаболизам значи да организам брзо приступа енергији из хране и ефикасно се решава отпада. Успорен метаболизам, с друге стране, има супротан ефекат.
Постоји много различитих процеса, сигнала и сложених вишеструких путева који контролишу метаболизам, а који укључују мозак, мишиће, органе и ћелије. Једна од најчешћих заблуда у које људи верују јесте она да одређена врста хране може да унапреди и убрза метаболизам.
Научници одбацују ту идеју као „лажну“, а теорија да намирнице као што су кајенски бибер и зелени чај убрзавају метаболизам заснива се на ономе што стручњаци називају „веома лабавим научним тврдњама“.
Оно што супстанце попут кофеина могу да учине јесте да омогуће доступнијим више масних киселина у мишићима које ће се користити за енергију, али то је врло различито од конкретног сагоревања масти.
Метаболизам је у основи само начин на који тело одлучује да створи енергију – ради се о претварању калорија које уносимо у енергију.
Природни „појачивачи“ као што су кофеин и зачини у суштини не убрзавају метаболизам, већ помажу коришћењу супстанци потребних за енергију. А крајњи циљ јачања метаболизма заправо није кориштење више енергије – већ ефикасност и очување енергије.
За разградњу и пробаву, попут протеина и хране богате влакнима, потребно је више енергије и времена. Једна нова студија рађена ове године открила је да дијета са високим садржајем протеина повећава дневну потрошњу енергије у поређењу са дијетама са ниским садржајем протеина. Али, то не значи да је тело суштински промењено или да је метаболичко здравље побољшано.