
Здрава исхрана је увек добар циљ, а уз савете нутриционисткиње можете да научите да избалансирате оброк и спречите гојење.
Наша исхрана се увелико одражава на наше здравље и енергију, зато вреди уложити труд да се хранимо разноврсније – и промишљеније.
Када планирамо своје оброке, јако је важно знати како да комбинујемо намирнице, а да телу обезбедимо највише снаге и храњивих материја.
ГМ дијета је најпопуларнија с разлогом – килограми се топе а лако се прати
План исхране Биљане Типсаревић после ког је изгубила 30 килограма
Дијета Милице Павловић са којом је смршала 10 килограма у рекордном року
Нутриционисткиња Ивана Радојичић каже за Задовољна.рс да је најчешћа грешка коју правимо једноличност исхране, брза храна, велика количина зачина, али и начин конзумирања скроба и других угљених хидрата.
Зато смо од ње потражили савете како да правилно комбинујемо намирнице.
„Када бирамо храну за свој оброк (и оброк оних које волимо) требало би да буде пун разноврсних и шарених намирница. Требало би правилно да комбинујемо свој оброк тако што ћемо акценат ставити на разнолико сезонско поврће – и то примарно у облику салате или као кувано или гриловано. Супе и чорбе од поврћа увек су добар избор као и легуминозе које су изразито здраве“, говори нутриционисткиња.
Храна би требало да буде припремана код куће јер се тако зна тачно састав јела, наглашава.
„Само на овај начин можемо бити сигурни да у нашем оброку нема конзерванса и других нежељених састојака. Такође, тако знамо и да ли су намирнице добро хигијенски обрађене“, говори.
Пожељно је да се комбинује месо и поврће које не садржи скроб. Примери таквог поврћа су салата, парадајз, краставац, купус, броколи, тиквице, прокељ, наводи Радојичић.
„Уколико већ комбинујете било би добро да прво поједете салату, па месо и на крају скробно поврће. На овај начин снижава се гликемијски одговор организма на шећере, што је добро“, њен је савет.
За доручак би било добро узети овсене пахуљице – али чисте, не оне спремљене као оброке – и једна кашика чиа семенки или овсених мекиња.
„Све ово може се потопити у јогурт или мало прокувати. Може се додати и једна воћка или бобичасто воће такође је добар оброк и јаја са сиром и салатом. Ово се уједно може јести и за вечеру“, препоручује нутриционисткиња.
За вечеру увек саветује да једемо протеине – гриловано месо или риба са салатом или парче козијег сира и салата.
Ивана Радојчић имала је и препоруке за особе које желе да смршају.
„Ко жели да изгуби на тежини мора да се одрекне слаткиша, грицкалица, прерађене хране, пекаре… Најбоље би било да комбинује гриловано месо и салату или друго нескробно поврће, али у умереној количини. Са друге стране, уколико се једу скробне намирнице као што је кромпир, грашак, пасуљ и њих би требало јести са салатом или другим нескробним поврћем“, закључује.
Пише: Божица Луковић
Извор: zadovoljna.nova.rs/moda-i-lepota