Богата је гвожђем, магнезијумом, цинком, калцијумом, као и витаминима Це, А, Е и Ка
Постоји једна воћка чија је сезона управо у току, a чији назив нас буквално подсећа да га купимо. Погађате, то су купине. Она је близак рођак малине, мами нас својим укусом и прави је избор за освежење овог лета.
Купина припада породици ружа, цвета од јуна до августа. Распрострањена је широм северне хемисфере, од Европе, Азије и Северне Америке у земљама са континенталном климом.
Енергетска вредност овог воћа износи 43 кцал на 100 г. Од тога садржи 9,6 одсто угљених-хидрата и 0,5 одсто масти. Од минерала купина садржи: калијум, калцијум, магнезијум, гвожђе, манган, цинк и бакар. Богата је и витаминима Це, А, Е и Ка.
Лековитост купине
Купина је веома лековита. Постала је незаменљива у исхрани деце, омладине, трудница, дојиља, као и старих особа. Да би у потпуности искористили позитивна својства овог воћа препоручује се конзумирање заједно са неким другим бобичастим или сличним воћем, чиме се остварује и боља искоришћеност лековитих својстава.
Ако се редовно узимају, купине помажу у спречавају упале дисајних путева и тромбозу. Значајна предност у конзумирању купине је и то да се организму осигурава висок садржај биљних влакана која доприносе смањењу ризика од појаве дијабетеса и дивертикулозе. Посебно је корисна у исхрани реконвалесцената и особа са слабим имунитетом.
Поспешује апетит
Купина појачава апетит, доприноси бољем лучењу жучи и мокраће и позитивно утиче на метаболизам. Регулише варење, снижава крвни притисак и побољшава циркулацију крви. Ово воће садржи салицилну киселину у природном стању (активан састојак аспирина) која се иначе користи за ублажавање болова. Снижава температуру и делује противупално. Конзумирањем купине такође доприносимо заштити вида.
Од купина се праве мармеладе, сокови, џемови, сирупи, десерти и вина. Рецепте за поменуте производе можете наћи и на инернету. У прерађеним производима од купина можете уживати током целе године, али у свежим плодовима не можете. Зато пожурите на пијацу и пронађите ово изузетно воће.
Јасна
Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com