Летњу трпезу обавезно обогатите кришком или две лубенице.
Ово поврће садржи висок проценат витамина Ц који подиже имуни систем, што је веома значајно у време пандемије, а истовремено смањује се и ризик од срчаног удара и појаве ћелија рака. Значајан хранљиви састојак лубенице је и цитрулин – амино-киселина. Она се у телу претвара у аргинин, који је кључан за добру циркулацију крви.
Лубеница смањује бол у мишићима
Цитрулин
из лубенице помаже и у смањењу бола у мишићима након тренинга, јер ширећи крвне
судове, он смањује напетост мускулатуре и побољшава снабдевање ткива
кисеоником.
Будући да цитрулин помаже у проширивању и опуштању крвних судова, он има моћ и
да смањи висок крвни притисак.
Лубеница чисти црева
Лубеницом се најбоље прочишћавају црева, крвни судови од масних наслага, а помаже и нормализацију микрофлоре и успоставља пХ равнотежу крви.
Лубеница је значајна и зато што помаже да останемо хидрирани када су високе спољне температуре. Уз то, влакна која садржи добра су за пробаву.
Лубеница чисти бубреге
Значајна добробит коју доноси лубеница у исхрани је и та да чисти бубреге од вишегодишњих наслага, побољшавајући њихову функцију и утиче директно и индиректно на чишћење и бољу функцију зглобова и кичме.
Чишћење лубеницом омогућава и ослобађање од вишка соли у свим деловима организма где се она скупља због здравствених разлога или прекомерне употребе.
Нутриционисти сматрају да се чишћење може спроводити на више начина, а најбоље је једну недељу јести само лубеницу, уз евентуални додатак диње ради „разбијања монотоније“.
Извор: magazin.novosti.rs