Како кувате чај тако што загрејете воду док не прокључа и њоме прелијте врећицу чаја? Стручњаци из Велике Британије кажу да је то погрешно.
Наиме, они сматрају како је прокувавање воде мит због ког чај нема добар укус. Како би чај, један од најздравијих напитака, имао најбољи учинак на наш организам, вода не би требало да буде топлија од 80 степени.
Мартин Исарк, професионални дегустатор хране и пића, тврди да је додавање кипуће воде данас сувишно, док је у прошлости било неопходно како би се уверили да је вода сигурна за пиће.
– Преврућа вода убиће пожељне ароме чаја, а остаће вам јак укус сувих танина. Прекувавањем воде и предугим држањем врећица у таквој води добићете лошу шољицу чаја – сматра стручњак.
Исарк предлаже додавање хладне воде, тако што ћете у шољицу улити 80 посто кипуће воде и 21 посто хладне.
За бели, зелени и жути чај довољна вам је температура до 70 степени, за црни чај до 95 степени и за воћни чај до 100 степени.
Извор:informer.rs