У овој малој воћки садржан је велики број бенефита за цело тело. Садржај антиоксиданата у малинама може да помогне у спречавању низа здравствених стања
Витамини Ц и Е, селен, бета каротен, лутеин, ликопен и зеаксантин, сви ови антиоксиданси се налазе у малинама. Такође, садрже и биљне хемикалије назване флавоноиди, које имају антиоксидативне ефекте.
Антиоксиданси помажу телу да елиминише отровне материје познате као слободни радикали. Тело производи неке од ових супстанци током метаболичких процеса, али друге су последица спољних фактора, као што су нездрава храна и загађење. Ако у организму остане превише слободних радикала, они могу проузроковати оштец́ење ћелија, што резултира низом здравствених проблема.
Малина је такође добар извор влакана. Једна шоља малине садржи 8 грама, што је готово половина дневних потреба тела.
Најмање је 6 јаких разлога зашто бисте требали малине да уврстите у свој јеловник:
1. Доприносе здрављу мозга
Стручњаци су доказали да конзумирање исхране богате антиоксидансима може допринети здрављу мозга и неуролошког система. Постоје докази да витамини Ц и Е могу да помогну у заштити мозга и меморије.
2. Чувају здравље срца
Истраживања су показала да једна група флавоноида, посебно – антоцијанини – који се налазе у малинама могу да сузбију упалу која може довести до кардиоваскуларних болести.
Малине спречавају накупљање тромбоцита и снижавају крвни притисак. Такође су одличне и за снижавање нивоа холестерола и гојазности.
3. Превенција рака
Национални институт за рак је приметио да антиоксиданти из могу да помогну у заштити тела од рака плућа, једњака, желуца и других врста.
2010. године научници су пацијента оболелог од рака дебелог црева лечили екстрактом Меекер црвене малине. Резултати су запањујући, екстракт је убио више од 90% ћелија.
Истраживачи су проценили да су антиоксиданси одговорни за отприлике половину уништавања ћелија одређених врста рака.
4. Смањују ризик од настанка дијабетеса
Лекари су 2018. године закључили су да дијетална влакна могу да смање ризик од развоја дијабетеса типа 2 и ублаже симптоме код људи који већ имају ово стање.
5. Побољшавају рад дигестивног тракта
Садржај влакана и воде у малини помаже у спречавању опстипације и одржавању здравог пробавног тракта. Адекватна влакна подстичу правилан рад црева, што је пресудно за свакодневно излучивање токсина. Повећани унос влакана такође може помоћи у смањење нивоа холестерола и мршављењу.
6. Чувају здравље очију
Малина садржи антиоксиданс зеаксантин, који филтрира штетне зраке плаве светлости.
Поред свега овога, малине садрже и:
Витамин Ц: Овај витамин је важан за стварање колагена, који чини да кожа изгледа младолико
Витамин К: Прва линија одбране од свих кардиоваскуларних болести.
Извор: informer.rs