Чија семенке идеалне су у исхрани током интензивног вежбања и код процеса мршављења, јер садрже есенцијалне масне киселине, беланчевине, влакна и пет пута више калцијума од млека
Ситне и моћне! Чија семенке богате су антиоксидансима, појачавају издржљивост и отпорност организма и идеалан су додатак исхрани у процесу мршављења. Све ово чини их изврсном лаганом храном током свакодневног вежбања и физичких активности.
Ове семенке потапају се у воду, након чега се њихова љускаотвори и може апсорбирати чак до девет својих количина у води, што семенке чини одличним извором унутрашње потребе организма за водом. Пружају нам и есенцијалне масне киселине, омега 3 и омега 6, бееланчевине, влакна и пет пута више калцијума од млека.
Угљени хидрати у семенкама се отпуштају полако, што нам даје осећај ситости дуже време. Семенке су лаке за варење, што је врло важно кад се конзумирају пре неке напорне физичке активности.
Како се користе чија семенке
Без шећера и глутена
Не садрже шећер, глутен нити оксиде, али су богате антиоксидантима, минералима и природним влакнима који постижу ефекат брже разградње масти у телу. Лако се комбинују са разним јелима, даје осећај ситости и одлична је замена за готово све слане грицкалице.
Са свакодневном применом може се кренути већ од јутрам када се чија семенке могу комбиновати са јајима у јутарњем омлету или са било којом здравом намирницом. Стандардној смеси умућених јаја додајте и кашику ових семенки и уживајте у укусу.
Чија семенке често се користе и у дресинзима за салату, јер се могу укључити уз било које сезонско воће или поврће, а поготово коштуничаво воће. Сосеви су одавно постали незаменљиви поготово ако они садрже цхиа семенке.
Здрава верзија мафина може да укључује управо ове семенке. Банана хлеб је у последње време изузетно популаран, стога се једноставној смеси за припрему хлеба могу додати чија семенке, како би укус и квалитет намирнице био још бољи.
Извор: novosti.rs