Направите: салату са лигњама, са морским плодовима и поврћем, са хоботницом, са туњевином и авокадом
МОРСКИ ПЛОДОВИ СА ПОВРЋЕМ
Потребно је:
* 450 г смрзнутих морских плодова
* по 100 г кукуруза шећерца, куваног грашка и пиринча
* сок једног лимуна
* 400 г киселе павлаке
* со, бибер
* мирођија
У кључалу воду додајте одмрзнуте морске плодове и обарите их. Процедите,
оставите да се прохладе, па исеците на мање коцке. У дубљој посуди помешајте
киселу павлаку, додајте кувани пиринач и грашак, па кукуруз шећерац, мирођију,
лимунов сок и исецкане морске плодове. Промешајте и зачините према укусу.
Салату поклопите и оставите да се добро охлади у фрижидеру. Пре сервирања декоришите
је сецканом мирођијом.
ОД ТУЊЕВИНЕ И АВОКАДА
Потребно је:
* авокадо
* конзерва туњевина у комаду (180 г)
* сок од једног лимуна
* главица љубичастог лука
* кашика маслиновог уља
* црвена паприка
*
со, бибер
Авокадо издубите кашиком и исеците „месо“ на коцке. И лук изрежите на
коцкице, па га помешајте са комадима туњевине, исецканом паприком, авокадом,
лимуновим соком и маслиновим уљем, па посолите и побиберите по укусу.
Декоришите по жељи, першуном, влашцем…
СА ЛИГЊАМА
Потребно је:
* 700 г свежих лигања
* 100 мл маслиновог уља
* 80 г панчете
* со, бели бибер
* 2 кашичице универзалног зачина
* 50 мл „балзамико“ сирћета
* 200 г салате рукола
* 50
г пармезана исеченог на листиће
СА ХОБОТНИЦОМ
Потребно је:
* хоботница (може и залеђена)
* сок од четири лимуна
* лименка маслина
* чен белог лука исецканог
* црни лук исецкан
* кашика исецканог першуна
* маслиново уље
*
со, бибер
У великом лонцу кувајте одлеђену хоботницу, док потпуно не омекша, отприлике
два сата. Када се скува сачекајте да се охлади, па је очистите и исеците на
коцкице. У великој чинији помешајте хоботницу, лимунов сок, маслине, оба лука,
першун, и на крају додајте маслиново уље. Све добро промешајте, па побиберите и
посолите по укусу.