Од надутости и гасова можете се спасити само променом начина исхране.
Надутост, гасови, болови у стомаку, тешко кретање и одећа која стеже око струка најчешће су последице неправилне исхране. С обзиром на то да су ови симптоми веома непријатни битно је да их се што пре решите, јер временом се тегобе само продубљују.
Гастроентеролози објашњавају да код неких особа, нарочито код оних који пате од синдрома иритабилног црева, промена исхране и обиље зелениша у пролеће узрокују бројне тегобе са варењем.
Стрпљење и дијета
Лечење захтева стрпљење и дијету, а најпоузданија дијагностика код упорних тегоба је гастроендоскопија. Од великог значаја су и преглед хормона штитасте жлезде, преглед столице на скривено крварење, као и колоноскопија и иригографија. Ако тегобе нису превише изражене могу да помогну пробиотици, а прво што би требало да урадите по савету гастроентеролога је да промените начин исхране.
Забрањено поврће
Конзумирање младог лука, ротквица, спанаћа, а нарочито броколија, црног и белог лука, купуса, патлиџана, краставца, паприке, кукуруза и махунарки може да изазове или погорша симптоме као што су надутост, болови у трбуху, појачани гасови, нередовне столице, дијареја.
Већина ових намирница садржи шећере који су директно одговорни за отежано варење.
Дозвољено воће и поврће
Здравље стомака можете да сачувате ако једете банане, малине, јагоде, поморанџе…
Смањите унос соли!
Од поврћа пријају шаргарепа, целер, краставац, зелено лиснато поврће, бундева, маслина, кромпир, тиквица и жута паприка. Осим тога, потребно је смањити унос соли, која изазива задржавање воде у организму и надутост. Храну зачините босиљком, ментом, ориганом, першуном, рузмарином и тимијаном, јер су одлични за добру пробаву. Од житарица би требало јести оне које не садрже глутен – пиринач, овас и паленту.
Против надутости помаже млеко без лактозе
Против надутости помаже и млеко без лактозе, као и сојино, овсено и пиринчано млеко, тврди сиреви и јогурт без лактозе. Добро би било и да се од масноћа користи само маслиново уље.
Јеловник за понедељак
Доручак: овсене пахуљице које су натопљене јогуртом претходне ноћи
Ужина: краставац
Ручак: пилеће бело месо на жару са рузмарином и салата од шаргарепе
Ужина: краставац
Вечера: пуњене тиквице
Јеловник за уторак
Доручак: омлет са спанаћем, паприкама и фетом
Ужина: 1/4 шоље мешаних орашастих плодова
Ручак: паприке пуњене шампињонима и пиринчем
Ужина:шоља јагода
Вечера: кромпир чорба
Јеловник за среду
Доручак: јогурт са 1/2 шоље јагода, 1/2 шоље боровница и 1/2 шоље бадема
Ужина: банана
Ручак: салата од парадајза, краставца, црног лука, кромпира и авокада
Ужина: банана
Вечера: грилован лосос са салатом од поврћа зачињеном першуном и лимуном
Јеловник за четвртак
Доручак: омлет са ориганом и авокадо
Ужина: семенке бундеве и сунцокрета
Ручак: ћуретина и интегрални пиринач
Ужина: шоља јагода
Вечера: риба и печурке на жару
Јеловник за петак
Доручак: палента са јогуртом
Ужина: шоља јагода
Ручак: спанаћ са пилетином, салата од краставца
Ужина: салата од руколе и авокада
Вечера: парадајз чорба
Извор: magazin.novosti.rs