Верници Српске православне цркве сутра дочекују Бадњи дан.
Православни верници сутра обележавају Бадњи дан, дан уочи најрадоснијег хришћанског празника Божића за који се везују посебни обичаји и веровања, а који се од давнина поштују у Срба широм света.
Бадњица, односно Бадњи дан је задњи дан поста, те представља увод у божићне празнике.
На овај дан домаћин заједно са неким млађим чланом породице устаје прије свитања и одлази по бадњак. Уколико је то ипак организовано тако да иде више људи из села или локалне заједнице онда овај поход у већини случајева предводи свештеник из тог краја. Тај обичај је претежно исти у свим крајевима Србије и Републике Српске, осим у неким већим градовима гдје није могуће отићи у сечу, већ се Бадњак купује на пијаци током Бадњег дана.
Како се сече Бадњак
Бадњак који се сече је претежно храст или цер и симболише дрво које су некада пастири донели у пећину где је рођен Исус Христ и који је заложен како би се они загрејали.
Приликом сече Бадњака, домаћин му се обраћа као живом бићу, уз поздрав „Добро јутро јуначе, бадњаче“ те га сече из три пута. Доноси га кући где га дочекује домаћица која га посипа пшеницом или кукурузом и онда се прислања уз кућу до навече, када га домаћин уноси у кућу.
У међувремену, домаћица припрема богату посну трпезу која се служи навече када се сви чланове породице окупе у кући.
За Бадњи дан сви посте, чак и они који се нису придржавали божићног поста, тај дан се придржавају тог обичаја, с тим да се припрема разноврснија трпеза него иначе с обзиром да овај дан означава крај поста.
Оно што домаћица тај дан припреми за гозбу претежно су традиционална посна јела која се нађу на свачијој трпези, а то су посна супа, посебне чорбе, разне врсте риба, посни пасуљ, пите, те салате. Наравно неизоставан део трпезе су и посни колачи.
Извор: magazin.novosti.rs