Поједине намирнице подједнако су здраве и за конзумирање након што их одледимо.
Током зимског периода посебно нам недостају свеже намирнице са пијаце, посебно бобичасто воће и зелене намирнице. Иако често чујемо да смрзнуте намирнице нису здраве као он свеже, односно да губе витамине и минерале током залеђивања.
Ево које намирнице можете склонити у замрзивач, а касније их искористити за спремање здравог и укусног оброка.
Бобичасто воће и банане
Воће можете држати у замрзивачу како би дуже трајало, а можете га додати у смути, прелив за сладолед или палачинке. Ако желите направити прелив, довољно је скувати воће и додати му мало лимуновог сока.
Грашак
Додавање само пола шољице грашка, знатно ћете обогатити свој оброк влакнима и протеинима. Грашак можете користити у готово сваком оброку који се брзо припрема јер се брзо скувају и неће вам одузети пуно времена.
Орашасти плодови
Орашасти плодови богати су здравим мастима, витаминима, минералима, протеинима и влакнима. Орашасте плодове можете држати у замрзивачу и до две године, а и даље ће бити добри. С друге стране, на собној температури могу стајати само неколико месеци.
Спанаћ
Спанаћ је пун антиоксиданса, добар је за здравље очију, а један је од главних извора калцијума, магнезијума и гвожђа. Осим тога, спанаћ подстиче и развој добрих цревних бактерија. Спанаћ можете убацити у врећицу и смрзнути га, а затим га можете додати у смути, омлет или умак за тестенину.
Извор: magazin.novosti.rs