Како му додатно не бисмо скратили рок употребе, важно је да га правилно чувамо
СЕЗОНСКО воће нам је кратко доступно, па смо га жељни, колико год да га једемо. Како му додатно не бисмо скратили рок употребе, важно је да га правилно чувамо.
Вишње би требало држати у добро затвореним кутијама. Немојте их одмах прати, већ непосредно пре јела, јер и најмања влага на плодовима подстиче развој плесни. Брескве се, као и остало коштуњаво воће, могу чувати на собној температури, ако нису потпуно сазреле, а зреле у фрижидеру. То важи и за нектарине али је најбоље да их држите на собној температури дан-два пре јела, како би омекшале и развиле пуну арому. Уколико су плодови кајсије мало зеленији, чувајте их на собној температури, а потпуно зреле у фрижидеру.
Крушке можете држати на полицама неколико недеља, а најбоље је у папирним кесама. Ово се односи само на плодове који нису потпуни омекшали. Ако желите да им убрзате сазревање, ставите међу њих понеку јабуку. Смокве никако не воле влагу, па их не треба држати у затвореним кутијама, радије их оставите у папирним кесама, у фрижидеру. Најдуже ће, ипак, опстати ако их држите у фрижидеру, на тањиру или у чинији, чак и до недељу дана.
Најосетљивије је бобичасто воће (малина, купина, боровница…) Немојте га паковати у великим количинама, јер горњи слојеви тежином могу да оштете плодове на дну. Ово нежно воће веома је осетљиво на влагу, па га чувајте у отовореним чинијама или у паприним кесама.
Извор: novosti.rs