Недостатак времена je чест изговор за неквалитетну исхрану. Основна правила су: добро испланирајте оброке и то на бази намирница богатих водом, хранљивим материјама и влакнима
МНОГОБРОЈНА научна истраживања бавила су се проблематиком исхране на радном месту. Доказано је да здраве намирнице повећавају продуктивност запослених, као и да гојазни двоструко чешће изостају са посла од колега које су у доброј телесној форми.
Уколико имате вишак килограма и истовремено распоред претрпан обавезама, придржавање режима исхране може да буде додатно захтевно. Због тога су важне једноставне дијете, које могу да помогну у регулацији телесне масе код особа које немају много времена за припрему оброка.
Важно је да током недеље једете храну богату водом и хранљивим материјама, а сиромашну калоријама. На јеловнику планирајте много воћа, поврћа, супа и нискомасних млечних производа. Храна богата влакнима такође је важан део дијете, па је добро да уврстите житарице од целог зрна и махунарке у исхрану.
Ова дијета конципирана је тако да траје само током радне недеље, а јеловник је прилагођен канцеларијским условима. Викендом и слободним данима можете да дате себи одушка и када се ради о дијети, што значи да можете без гриже савести појести свој омиљени колач.
ПОНЕДЕЉАК
Доручак: банана и два кивија
Ручак: тестенина са поврћем – 70 грама тестенине, 50 грама прокеља, 50 грама броколија, шаргарепа, црвена паприка
Вечера: 250 грама телеће шницле са роштиља и 300 грама на води динстаних шампињона
УТОРАК
Доручак: два дл сока од шаргарепе, две кришке интегралног црног хлеба, 20 грама крављег сира
Ручак: 50 грама шаргарепе, 50 грама грашка и 100 грама куваних виршли
Вечера: сецкано поврће – један патлиџан, лук, тиквица, два парадајза, кафена кашичица пармезана и толико маслиновог уља
СРЕДА
Доручак: пециво, кашичица мармеладе и незаслађен чај
Ручак: салата од јабуке и кромпира
Вечера: тањир супе, 200 грама филета ослић, 100 грама куване шаргарепе
ЧЕТВРТАК
Доручак: чаша сока од јагода, 200 грама крушке
Ручак: интегрално пециво, 100 грама киселих краставчића, 100 грама филета пилећих прса
Вечера: 100 грама бареног интегралног пиринча, 200 грама цвекле
ПЕТАК
Доручак: 250 грама ананаса
Ручак: салата са јајима и поврћем – 100 грама зелене паприке, 50 грама грашка, 50 грама кукуруза, парадајз и кувано јаје
Вечера: 100 грама филета ослића са лимуновим соком и бибером, 200 грама грашка
Извор: novosti.rs